Aby vám cukrovka nemenila život. Riaďte si ho sami!

Aby vám cukrovka nemenila život

Cukrovka, spoločník na celý život? Diabetes v žiadnom prípade netreba podceňovať a brať na ľahkú váhu. Ak však touto diagnózou netrpíte, mali by ste mať na pamäti niekoľko vzácnych rád, aby ste sa jej vyhli a žili spokojne ďalej. Ak však už máte Diabetes II. typu, máme pre vás niekoľko rád a tipov, ako váš stav môžete zlepšiť za pomoci skúseného fyzioterapeuta v AMBIO Rehabilitačnom centre v Bratislave, Petržalke.
 
Cukrovka má viac podôb. Existuje Diabetes I. a II. typu, detská cukrovka aj tehotenská cukrovka. Najčastejšia cukrovka II. typu býva dedičná, no spúšťajú ju rôzne faktory. A práve tým by sme sa mali vyhýbať.

Ak máte podozrenie, že by ste sa mohli stať pacientom s cukrovkou, kontrolujte si telesnú hmotnosť. Nadváha je totiž spúšťačom viacerých ochorení, a preto treba byť opatrní a strážiť si, čo a koľko si dávate na tanier.

Dbajte na vhodne zvolené potraviny. Doprajte si ovocie, zeleninu, ryby a chudé druhy mäsa. V zásade platí, že si nemusíte nič odopierať, no dbajte na to, aby ste nekonzumovali veľa pečiva, ryže, zemiakov a iných sacharidov. Ovocie si doprajte naposledy o 15tej hodine popoludní a nezaťažujte organizmus mastnými a ťažko stráviteľnými jedlami.

Medzinárodná federácia diabetu odporúča aspoň 30 minút pohybovej aktivity denne. Nemusíte to však preháňať ak nie ste zanietený športovec. Celkom stačí, ak si obľúbite rýchlu chôdzu, plávanie, či bicyklovanie. Ideálna je akákoľvek aeróbna aktivita, pri ktorej telo odbúrava tuky a spaľuje cukry. Platí pravidlo, že dlhší beh v optimálnom tempe je efektívnejší ako pár minút, po ktorých nebudete stíhať s dychom.

Fajčíte? To je tiež jednou z nerestí, ktorej by ste sa mali zbaviť. Keď vymeníte cigaretu za pár minút rezkej chôdze uvidíte, že váš organizmus vám poďakuje a neobdarí vás neželanou cukrovkou.

Ako môže pomôcť fyzioterapeut?

Najdôležitejšia je prevencia a pravidelné stráženie si glukózy v krvi. Cvičenie a správna životospráva sú najvhodnejšou a najúčinnejšou kombináciou ako byť zdravý. Ľudia s diabetom majú často vysoký krvný tlak, srdcové ochorenia, trpia nadváhou či obezitou. V týchto prípadoch je naozaj dôležité starať sa o zmenu životného štýlu. Vhodné je začať športovať pod dohľadom skúseného odborníka.

V tomto prípade je ideálny fyzioterapeut, ktorý presne dokáže nastaviť cvičebný program pre klienta tak, aby pri športovej aktivite netrpeli kĺby pacienta a jeho hladina glukózy bola v optimálnej hladine. Vďaka cvičeniu pacient dokáže zmenšiť riziko cukrovky. Zníženie tuku v tele a udržanie spracovávanie glukózy v správnom tempe sú kľúčové faktory k zdravému organizmu  bez diabetu.

Samozrejme, fyzioterapeut dokáže predpokladať aj prípadné komplikácie, a tak včas pracuje s pacientom na riešení faktorov, ktoré k tomu nasvedčujú. Slabé nervové zakončenia, zhoršovanie zraku, senzorických vnemov, to všetko sú nepríjemné zdravotné ťažkosti, ktoré cukrovka zapríčiňuje. Fyzioterapeut  je však nápomocný a s klientom cvičí a usmerňuje ho, ako sa s tým vysporiadať. Spolu s inými lekármi, špecialistami, fyzioterapeut pomáha udržať človeka v čo najzdravšej hladine.

Ako postupuje fyzioterapeut?

Váš fyzioterapeut pri vyšetrení presne prispôsobí terapiu tak, aby správne spojil cviky vzhľadom k vášmu zdravotnému stavu. Dá vám niekoľko cenných rád a pripraví pre vás individuálny program.  Napríklad cvičenie zamieri na zlepšenie vašej rovnováhy alebo na zlepšenie vnemov v nervových zakončeniach. Počas cvičenia nezabudnite na pohodlné športové oblečenie, v ktorom sa môžete ľahko pohybovať.

Čo je vašou úlohou?

Vy si pravidelne kontrolujte hladinu cukru v krvi, vaše nálady a pocity počas dňa v rôznych situáciách. Všetko si podrobne zapisujte a na základe vašich meraní dokáže fyzioterapeut upraviť cvičebný plán pre váš aktuálny stav.

Top Tipy

Udržiavajte sa zdravý a strážte si optimálnu hmotnosť
Nájdite si športové aktivity, ktoré vás robia šťastnými. Napríklad rýchla chôdza a k tomu skupinové cvičenie, výborný je Pilates. Ľudia v skupine vás motivujú a navzájom sa podporujete
Jedzte zdravo, vyváženú stravu s nízkym obsahom soli, cukru a tuku
Kontrolujte si svoje chodidlá každý deň. Jemne si ich masírujte
Prestaňte fajčiť